Új ház, új riasztórendszer, új padlófűtés

Szeretek újonnan épülő házakba beszerelni riasztórendszereket, mert olyankor még nagyban dolgoznak a ház különböző részein és így szerencsém van megismerkedni különböző szakemberekkel. Lehet, hogy ez egy laikus számára nem tűnik izgalmasnak, de számomra rettentően az, hiszen mindenféléről kérdezhetem őket. Nemrég például volt szerencsém megismerkedni egy csapat szakemberrel, akik padlófűtést raktak le. Én több napig is ott dolgoztam, hiszen egyedül csinálok mindent, de ők többen jöttek és egy nap alatt beszereltek mindent. Azt hiszem én aznap voltam a legkevésbé hatékony, mert folyamatosan őket figyeltem, meg kérdezősködtem, de ők még így is jól haladtak és estére meg voltak.

Megtudtam, hogy ez egy újfajta elektromos padlófűtés technológia, ami még csak most van elterjedőben. A szőnyegnek nevezett eszközbe, amiket leterítenek az alapra, még padlózás előtt, bele van szőve egy amorf fémszál, ami majd a meleget sugározza. Az amorf annyit tesz, hogy szilárd anyag, folyékony halmazállapotú tulajdonságokkal, ami úgy jön létre, hogy annyi gyorsan hűtik le a folyékony anyagot, hogy nincs ideje megkristályosodnia. Szóval egy ilyen anyagbú szál van belefűzve a szőnyegekbe.

elektromos padlófűtés

Többet között azért is haladtak ennyire gyorsan, mert mindent nagyon pontosan megterveztek előre (természetesen én is, csak én egyedül vagyok). Ez azért fontos, mert a szőnyegeket nem lehet sem egymásra rakni, sem szétvágni, mert akkor működésképtelenné válnak. Ezért előre el szokták kérni a pontos tervrajzot, hogy ki tudják számolni, hogy hogyan tudják megoldani a legtökéletesebben a legnagyobb felület letakarását. Fontos információ számukra még az is, hogy hova készül beépített szekrény vagy hová kerül majd a mosógép.

A szakemberek egyébként egyeztettek az egészről az építésszel, ugyanúgy, ahogy én is vele beszéltem. Ezt csak azért mondom, ha valaki magánszemély olvassa a bejegyzésemet, tudjon róla, hogy számára nem okoz nehézséget ez a sok mindent, ha lakásépítésbe kezd. Természetesen ő dönti el, hogy mit szeretne, de nem kell menedzselje a teljes folyamatot, maximum csak ellenőriznie.

A technológia egyébként alkalmas fal- és mennyezetfűtésre is. És mielőtt kiröhögnétek, hogy a meleg levegő felfele száll, és ne beszéljek idétlenségeket, elmondom, hogy hogyan lehetséges. A kulcs abban rejlik, hogy nem meleg levegőről beszélünk, csak meleg sugarakról. Ez a technológia pont úgy működik, mint a Nap melege, sugárzó meleget biztosít és egyenesen azokat melegíti, akikre sugároz (vagy amikre). Tudom, hogy nehéz elképzelni, mert az összes elterjedt és megszokott fűtéstechnológia nem így működik. Mindig van egy fűtőtest, ami nagyon felmelegedik és ezáltal felmelegíti a levegőt maga körül, és mivel a meleg levegő könnyebb, így felszökik a magasba. Ebben a megoldásban azonban az is nagyon tetszik nekem, hogy az amorf fémszálak a szőnyegekben nem tudnak harminc foknál jobban felmelegedni, tehát esélyünk sincs arra, hogy elégessük magunkat, vagy bármi baja legyen a padlónknak, vagy adott esetben a falunknak és mennyezetünknek.

Szakmát nyilván nem fogok váltani, de felvetettem otthon az ötletet, hogy rakathatnák mi is padlófűtést és akkor a hatalmas, csúnya és ezeréves radiátorunk helyére például berakhatnánk egy komódot. A kérdés csak az, hogy szedjük fel a padlót és az alá tegyük, vagy rakjuk rá és a fűtőszőnyegekre helyezzünk el még egy réteg padlót. Mindkét megoldás járható, és mivel magas bérházban lakom a családommal, így a belmagasság minimális megváltozása sem okozna gondot. Szóval gondolkodom rajta!