Riasztóval a biztonságért, és az új gumiabroncsokért

Az, hogy mennyire fontos tud lenni egy riasztóberendezés felszerelése, sokat tudnék mesélni. A mi házunk vidéken van, nem messze a fővárostól, de azért zöldövezet a környezet, van erdő, zöld fű, játszóterek, egymást ismerő és beszélgető emberek, falurendezvények. Az ember azt gondolja, hogy itt nagy biztonságban van, ami persze a városhoz képest igaz is, atrocitás kb. 10 évente történik egyszer, amikor két kocsmából kitámolygó részeg ember összeverekedik azon, hogy melyikük tud jobban biciklizni.

Az utóbbi időben azonban ezen a szép és jó, biztonságos kis környéken is elszaporodtak a lopások és betörések. Ugyan ilyenkor senkinek nem esik baja, azért rettentően ijesztő dolog, az anyagi károkról nem is beszélve. Legutóbb a mellettünk lévő szomszédot rabolták ki, de nem is akárhogyan! A betörők a garázs üvegét üvegvágóval kivágták, olyan alakban, hogy egy ember beférjen rajta, és onnan jutottak be a ház részébe, ahol nagyon furcsa módon senki sem ébredt fel. Innen persze már egyenes út vezetett a kulcsokig, pénztárcákig, laptopig, drágább elektronikus berendezésekig, és utolsó lépésként a kocsi kulcsig.

Szegényeknek két autójukat vitték el aznap éjjel, minden gond nélkül, az egyik ráadásul céges volt. A gond így mindig csőstül jön, a szomszédom előző nap volt éves szervizen, imádja az autókat. Amellett hogy totális sokkban voltak egy hétig, pont ilyenkor jött a dolog, amikor annyira elégedett volt! Kiselőadást hallgattam meg tőle az új autó felszereléséről, és hogy a nyári gumi árak eléggé változóak mindenfelé, de talált egy annyira jó weboldalt, ahol nagyon jó pénzért meg tudta szerezni az összeset, ami kellett neki. Rá akart venni, hogy én is itt vegyem meg a sajátomat, villogtatta nekem benne a keresőt, meg hogy mi mindent lehet megtudni az autógumikról ezen a weboldalon. Megmutatta nekem az autókára újonnan felrakott abroncsokat, hogy mennyire szép mintázatuk van és milyen méretük, és hajaj, micsoda sebességi indexszel rendelkeznek.

nyári gumi ár

Téli meg nyári gumik, meg kereső, meg méretek, meg paraméterek, meg indexek, sebesség, igazából ezek a szavak maradtak meg leginkább, elég értetlenül néztem rá, de hát nem ez volt a lényeg. Majd egyszer tényleg megtanulom, miről is van szó pontosan- gondoltam. Aztán mondta, hogy ezt majd mind nézzem is meg az oldalon, annyira jól és érthetően le van írva, hogy még egy nő is megérti. Na, hát köszönöm szépen. De annyira lelkes volt, nagyon örültem az örömének, hogy mennyire szépen kitisztították a belsejét is a kocsinak, milyen csillogó lett a kárpit és tiszták az üvegek, mintha új lenne az egész, még valami waxszal is lekenték a kormány kerekét meg a műszerfalat, és kívülről meg azzal a lakkszerű anyaggal a kocsit, hogy szép csillogása legyen még hetekig. Órákig beszélt nekem ezekről a dolgokról, olyan pasisan, ahogy szokás, már attól féltem, benne fog aludni, csillogó szemekkel nézegette. Azt is elmondta, hogy hova teszi a tartalék gumiabroncsokat a garázsban, meg is mutatta, és hogy milyen helyre tegyem majd én is, mindenképpen hűvös és szárazra, mert akkor nagyobb lesz az élettartama, meg a nyomáskülönbségre kell figyelnem.

Szóval ezzel telt a délután, mesélt nekem erről, boldogan, és aztán eljött az este, és a reggelben már nem volt köszönet. Azonnal, másnap segítettem nekik mindenben, és elmentünk elintézni, hogy felszereljenek egy szuper biztonságos riasztó berendezést. Ott voltam velük egész nap, és sokat beszélgettünk erről is, mennyire nagy szükség van manapság a riasztóra. Intő példaként szolgáltak szegények az egész utca számára, úgyhogy aki tehette, követte a példájukat, és riasztórendszert tett a házába. Azóta hál’ Istennek semmi ilyen dolog nem történt, és néhány értékük meg is került, de az autóknak teljesen nyoma veszett. Nagyon sajnáltam ebben az időben őket, annak viszont örülök, hogy jól vannak, és szomszédom autók iránti lelkesedése megmaradt.