A riasztó mögé zárt gázpalackok

Minden szakember találkozik élete során a tipikus sürgős esetekkel, amikor az ügyfél kétségbeesetten hívja fel, de ő már annyira be van táblázva, hogy nem tud rajta segíteni. Nekem az ilyen kezelése mindig különösen nehéz volt, ezért magam nyugtatására mindig egy olyan esetet próbálok feleleveníteni, amikor szerencsésen zárult a dolog: nem azért, mert a riasztó megjavult hirtelen, hanem azért, mert sikerült alternatív megoldást találni arra, hogy PB gázpalackhoz jussanak az ügyfeleim.

Egy fiatal házaspár új lakásába szereltem be egyszer komplett riasztórendszert – annyira paranoiásak voltak, hogy még a kerti fészerük riasztózását is kérték, ráadásul egy külön kezelőpanellel, külön kóddal, hogy amikor otthon vannak, akkor se tudjon bejutni senki. Ennek meg is lett a következménye, mert 2 hónappal később, egy teljesen más munkám közben a férfi felhívott, hogy azonnal szüksége lenne a segítségemre, mivel elfelejtette a jelszót a fészerhez. Mint mondta, kerti grillezésre érkeztek a barátaik, és bár a grillt frissen vették, és ezért még nem rakták be a fészerbe, a láng meggyújtásához és táplálásához szükséges PB gázt tartalmazó palackok odabent vannak, és nem tudnak mit kezdeni nélküle.

Bármennyire is próbálkoztak, én egy másik munka közepén nem tudtam mást megígérni, minthogy a következő napra besűrítem őket. Ebben megegyeztünk, de szerencsére másnap, amikor kimentem hozzájuk, már vidáman fogadtak. Elmesélték, hogy a probléma végül azzal oldódott meg, hogy az egyik barátjuk, aki meghívott volt, ismert egy helyet, ahonnan hamar tudnak PB gázhoz jutni, így inkább náluk próbálkoztak meg, hogy a bajukat megoldják.

Bár a hely, amit ajánlatként kaptak Budapesten belül házhozszállítást is vállalt, ők már úgy érezték, hogy ez nem férne bele az idejükbe, és nyilván nem is volt elvárható, hogy egy ilyen sürgős eseten hirtelen tudjanak segíteni. A férj ezért kocsiba ugrott, és elhajtott a telepükre, ahol aztán mindent meg is szemlélhetett.

Szerencsére tudta mit keresett, korábban is 11,5 kg-os PB gázpalackot használtak a sütéshez, és az új készülékhez is ellenőrizték, hogy az kell. Ez pedig szerencse is volt, mert a helyszínen nem hogy még más kiszerelésekből is választhatott, de rengeteg más fajta gáz is volt. Ezek egy részéről még sose hallott, de a rendelése átvétele közben volt lehetősége megtudni, hogy bizony egy gázpalackban lapulhat argon, corgon vagy acetilén is. A legjobban a CO2 gázpalack tetszett neki, mert mint mondta, azt sörhajtásra szokták használni, így ha a jövőben még szeretne sörcsapot beszerezni, akkor már tudja, honnan kérjen házhozszállítást a gázpalackhoz.

Végül három darab palackot vásárolt, ami egy kicsit talán túlzás is, de kettőt mindenképp jó ötletotthon tartani: ha egyszer kifogyna, akkor teljesen hasonló módon járnának, mint most, mivel Pb gázpalack nélkül minden tervezett grillezésnek lőttek. Ehhez a vásárláshoz persze már a szükséges útmutatást is megkapta: ne tartsák olyan helyen a palackot, ahol tűzveszélynek lehet kitéve, és mindig figyeljenek a szivárgásokra. Ezt a jellegzetes szagáról fel lehet ismerni, de a legjobb módszer mégis a megelőzés: körültekintően kössék be a palackot, és figyeljenek rá, hogy minden hozzá kapcsolódó szelep, tömítés a legjobb minőségű, nem fordulhat elő róluk, hogy ereszt.

A munkám végeztével engem is megkínáltak az előző nap sült húsokból, és nagyon jóízűek voltak. Merték ajánlani, hogyha valamikor ezen felbátorodva én is szeretnék grillezni, akkor a gázpalack Futártól szerezzem be a PB gázpalackot, mert eddig a tökéletes ügyintézéssel és kedvességgel nagyon beváltak.