Ne csak a házunk védelme legyen fontos, törődjünk a környezetünkkel is, ha tehetjük, akár napelemes rendszerekkel

Jó ha az ember biztonságban érezheti magát, bárhol van. Mindenkinek más nyújtja a biztonságérzetet. A mai világban sok rossz dolgot hall és tapasztal az ember, így nem árt óvatosnak lenni és a legrosszabb eshetőségekre is felkészülni. Mint ahogy a mondás is szól, jobb félni, mint megijedni. Valakinek az nyújt biztonságot, ha védelmi eszközöket tart magánál illetve otthon, a házunk védelméről már sok esetben riasztó gondoskodik. Persze ezek nem minden esetben vannak bekötve és riasztanak, de talán némi visszatartó ereje lehet. Manapság annyi féle elektronikai kütyüvel fel lehet szerelni a házakat, szinte mindent lehet már elektronikusan üzemeltetni, sőt, már távvezérléssel is lehet irányítani interneten keresztül a háztartási gépeinket. Ez a modern technika számomra is elképesztő, néha csak én is pislogok és nem tudom követni.

Amit örömmel tapasztalok, hogy egyre inkább terjednek hazánkban is a napelemes rendszerek. Végre egy olyan találmányról van szó, ami nem elsődlegesen a mi kényelmünket szolgálja, hanem a környezettudatosság jeleit mutatja. Mert hiába tudjuk magunkat biztonságban otthon, ha a környezet amiben élünk nem az. A káros anyag kibocsátás, így a környezetszennyezés napjainkban hatalmas méreteket ölt ugyanis. Anyagi szempontból sem rossz befektetés a napelemes rendszer, mert, habár költséges dologról van szó, de idővel behozza az árát. Ez pedig egész pontosan kiszámolható, ha valaki ezen gondolkodik, előzetes kalkuláció készíthető a megtérülést illetően.

Érdemes a kivitelezést végző céget jól megválasztani, hiszen a minőség ez esetben is fontos a tartósság szempontjából. Nem is gondolnánk, hogy egy apró kis alkatrész is milyen fontosságú lehet ebben a különleges “gépezetben”. Napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó céget ma már szép számmal találhatunk a piacon. Az általam linkelt vállalkozásnak is napelemes rendszerek telepítése a profilja. Nem egy egyszerű szerkezetről van szó, mégis a kivitelezés része veszi igénybe a legrövidebb időt. Ami több időt igényel, az annak a felmérése, hogy maga az ingatlan, pontosabban a tető, amire telepíteni szeretnénk, alkalmas-e erre a célra. Nem csupán a terhelhetőség szempontjából, mert nyilván el kell majd bírnia a napelemes rendszer súlyát, de a dőlésszög is kulcsfontosságú, hiszen megfelelő szögben kell, hogy a napsugarak a napelem felületére érkezzenek. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy ne vessen rá árnyékot semmi, hiszen ez nagyban csökkenti a hatékonyságot. Tehát összegezve sok feltételnek egyszerre meg kell lennie ahhoz, hogy alkalmassá váljon az ingatlan erre a beruházásra. Az áramszolgáltatót sem lehet kihagyni a “buliból”, velük is engedélyeztetni kell a terveket. Komoly mérnöki és tervezői munka zajlik a háttérben, miközben mi csak majd annyit érzékelünk, hogy egyik nap kijönnek, és pár óra leforgása alatt el is készült a napelemes rendszerünk. Persze mérettől függően ez több időt is igénybe vehet, de egy családi ház esetében ez nem több fél napnál.

Onnantól kezdve pedig, hogy a napelemes rendszer felkerült, nem kell aggódnunk többet a háztartási gépeink magas fogyasztása miatt, ugyanis minimális összegre csökkenti le az áramszámlát. A nap sugarait a felszerelt inverter egyenárammá alakítja át, lényegében így “jut el” a napenergia a konnektorba. Amíg pedig a Nap süt, addig ez a dolog működni fog. A megújuló energiák felhasználása pedig egy hatalmas lépés a környezet megóvása érdekében.