Mindenkinek szüksége van nyelvtudásra

Szerző: | január 20, 2015

board-156654_1280

Senki nem gondolná, hogy egy biztonságtechnikával foglalkozó embernek szüksége lehet német nyelvtudásra! Pedig…

Mindenki azt gondolja, hogy csak azoknak kell az idegen nyelv ismerete, akik külföldre készülnek dolgozni. Pedig ha azt vesszük, az általános iskolában is mindenkinek tanulnia kell legalább egy nyelvet, aztán pedig felső tagozatban, vagy középiskolában kettőt is, igazán alaptudásnak kellene lenni, hogy mindenki tud minimális szinten. Ha nem hanyagoljuk el a tanulást, sokszor jól jöhet a nyelv.

Számtalan szakma igényel nyelvtudást

Manapság már egyre több külföldi tartózkodik Magyarországon, hosszabb rövidebb ideig. Van, aki nyaralni jön, de van olyan is, aki vásárol egy kis házat, és időközönként eljön pihenni.

Így bármelyik szakmában találkozhatunk idegen nyelvet beszélővel, és ekkor jól jön a nyelvtudás.

Hiszen, nem csak egy vendéglátásban dolgozónak kell megértenie, hogy mit szeretne mondani egy külföldi, hanem egy pékségben, egy ruházati boltban, de egy egyszerű biztonságtechnikai cégnél dolgozónak is szüksége lehet rá. Én is így jártam…

Az én sztorim

Évekkel ezelőtt a cég beíratott pár embert közülünk, különböző tanfolyamokra. A nyelvtanfolyamnál mi dönthettük el melyiket válasszuk, én a német nyelvtanfolyamot választottam ki magamnak. Soha nem gondoltam volna, hogy még hasznosítani is fogom, a munkám során.

Az nem újdonság senkinek, hogy manapság egyre többen ügyelnek a házuk, értékeik biztonságára, és igyekeznek azt különböző formában megvédeni. Egyik alkalommal szóltak, hogy ki kellene menni egy házhoz felmérni, hogy hogyan lehetne kiépíteni a biztonsági rendszert?! Fogtam magam, és a felszerelésemet, beültem a kocsiba, és a megadott címre mentem. Persze, azt elfelejtették közölni velem, hogy egy külföldi idős házaspáré a ház, majd ne lepődjek meg!

Mikor odaértem, kedvesen ballagtak ki hozzám, és megszólaltak majdhogynem egyszerre: Hello,  Willkommen auf unserer Homepage! Hírtelen, azt sem tudtam, hogyan válaszoljak vissza. Pár perc alatt összeszedtem magamat, és elkezdtem „nyökögni” nekik németül. Utólag visszagondolva, elég vicces lehettem!

Persze nagyon segítőkészek voltak, és kedvesek! Megvárták, amíg megértem, mit is mondanak, és azt is hogy összerakjam a mondatot az ő nyelvükön. A végére, egész jól belejöttem! Mikor ezt elmeséltem a cégnél bent, nem volt kérdés, hogy ki fog menni a végül megkötött szerződéses rendszert bekötni!

Utólag belegondolva, milyen jó, hogy akkor mégis a német nyelvtanfolyamot választottam!