Ausztriai munkavállalásról beszámoló

Szerző: | december 14, 2014

austria-107933_1280

Gondoltam megosztom veletek egy kedves ismerősöm tapasztalatait ezen a téren. Szobalányként keresett munkát Ausztriában, és talált is magának, de elmesélek mindent az elejétől, a végéig!

Az elhatározás, és az előkészületek

Sokat gondolkozott, mihez kezdjen magával itthon, már régóta tervezte, hogy kimenne dolgozni, de mindig is tartott tőle, hogy nekivágjon egy ilyen nagy útnak! Már több közös ismerősünk is kiment dolgozni, van köztük olyan is, aki már több szezont is dolgozott külföldön. Nyáron eldöntötte, nem húzza tovább az időt, és ő is belevág, még idén. Azért, hogy megtegyen mindent, a siker érdekében, hogy felvegyék, jobban menjen a nyelv, még egy német tanfolyamra is beiratkozott. De nem csak olyan tingli-tangli tanfolyamra, hanem tényleg meg szeretett volna tanulni rendesen németül beszélni. Volt tanulni valója egyik óráról a másikra, és házi feladatot is kaptak, ha jól emlékszem, körülbelül 3-4 hónapig járt.

A munkakeresés menete

Először, tapasztalat nélkül nekiállta az internetet böngészni, hogy majd ő keres magának munkát. Aztán a tanácsok után, amit az ismerősöktől kapott, úgy döntött, hogy egy közvetítő céget keres, aki segít neki, és az ő segítségükkel gyorsabban is talál munkát. Úgy tervezte, mire végez a tanfolyammal, addigra talán talál munkát is. A cég megvolt, felkereste őket, közben rajtuk keresztül is elment egy kurzusra, ahol sok hasznos tanácsot adnak a munkával kapcsolatban, akár személye szabottan is.

Hogy működik a kiközvetítés

Több lehetőség közül választhatunk, attól függ, mihez értünk? Lehet jelentkezni szakácsnak, szobalánynak, pincérnek, konyhai kisegítőnek, recepciósnak… elég széles a paletta.

Mivel vannak szakmák, amikhez külföldön is szakmai bizonyítványt kérnek, így az ő esetében csak a szobalány jöhetett szóba.

Minden bizonyítványát, önéletrajzát lefordították német nyelvre, ebben is segítettek persze. Ha ez megvan, akkor a rendszerük segítségével egyszerre több ezer hotel, illetve panzió kapja meg az önéletrajzát. Hát nem egyszerűbb? Ő meg keresgélte egyesével a hoteleket, lehetőségeket!

Külföldön is kell dolgozni

Végül folyamatosan jöttek a mailok, és nem is egy volt olyan, amelyik tetszett neki, még ő tudott válogatni a hotelek közül, hogy melyikbe menjen?! A sok közül kiválasztott, egy helyes kis hotelt, akik pont szobalány munkára kerestek alkalmazottat, de persze elsőre egy nem túl nagyot, mert azért nem akart rögtön egy több emeletes hotelbe menni, dolgozni, gondolta szerezzen először tapasztalatot magának. Végül nekiindult, és sikerült neki!

Azért azt elmondta, hogy dolgozni ment ki, pénzt keresni. Vannak vele szemben követelmények, amiknek eleget kell tennie. De persze nem kell megijedni, hiszen, a dolgos kézre mindig, mindenhol szükség van, így, ha tudunk alkalmazkodni, akkor nem lesz gondunk a kinti munkavállalással.